På prisbelönta 450 Gradi gräddas pizzorna i vedugn på 450 grader i 90 sekunder. Fluffiga kanter och magiska fyllningar ger dig en smakupplevelse utöver det vanliga. Vill du göra pizza hemma rekommenderas en pizzaugn eller pizzasten. Servera gärna med en iskall Peroni.
DEG
Enkelt och snabbjäst recept,
för dig som vill ha pizzan klar på nolltid – 4 portioner.
25 g jäst • 2,5 dl vatten • 400 g vetemjöl
1 msk olivolja • 1 tsk salt
1. Värm pizzaugnen till 400-500 grader. Alternativt, lägg in pizzastenen/plåten i ugnen och sätt den på maxtemperatur.
2. Värm upp vattnet till 42-45 grader.
3. Smula jästen i vattnet och rör tills den löst sig. Tillsätt mjöl och knåda i ca 10 minuter.
Lägg till mer mjöl vid behov tills degen är smidig och inte kladdig.
4. Platta till degen i mitten, häll i oljan och knåda in den. Häll på saltet och knåda in det.
5. Dela degen och rulla till fyra bollar. Låt jäsa under plastfolie, minst 30 minuter.
6. Strö mjöl (gärna majsmjöl) på bänken. Lägg pizzabollen i mjölet och tryck ut degen, undvik att trycka på kanterna.
Snurra och tryck tills du får en lagom stor botten.
7. Bred på topping och grädda 60-90 sekunder i pizzaugn eller 5 minuter på pizzasten/ plåt i vanlig ugn. Osten ska bubbla och kanterna ska vara genomgräddade.
Under senare år har den vita pizzan tagit världen med storm. Prova en smakrik variation till den klassiska tomatsåsen.
1.Tryffel
Fior di Latte • Grädde • Talleggio • Tryffelsås
Prosciutto di Parma • Parmigiano Reggiano • Färsk persilja
Blanda tryffelsås med några droppar tryffelolja och bred blandningen på pizzan tillsammans med mozzarella.
Grädda i het ugn och toppa med prosciutto, riven parmesan och persilja.
2. Chévre
Fior di Latte • Chèvre • Salamini Piccante
Rostade pinjenötter • Honung • Svartpeppar • Färsk basilika
Grädda pizzan i het ugn med ostarna och salamin. Toppa med pinjenötter, ringlad honung och svartpeppar före servering.
3.Salsiccia con friarelli
Fior di Latte • Salsiccia • Friarielli* • Chiliolja • Citron • Oliver
Vitlöksolja • Parmigiano Reggiano • Ruccola
Grädda pizzan i het ugn med alla ingredienser utom ruccolan.
Toppa med några ruccolablad före servering.
4.Kalix
Crème fraiche • Västerbottensost • Kalix löjrom
Finhackad rödlök • Citron • Färsk dill
Blanda crème fraiche med den rivna osten och bred blandningen på pizzan. Grädda i het ugn.
Toppa med övriga ingredienser före servering.
* Friarielli är en syrlig bladgrönsak som finns i välsorterade delikatessbutiker.
En av hemligheterna bakom äkta napolitansk pizza är att använda rätt tomater. Välj San Marzano med frisk och kraftig smak utan nämnvärd syra. Krossa tomaterna, ringla i några droppar olivolja och smaka av med salt och färsk basilika.
1. Parma special
Tomatsås • Fior di Latte • Prosciutto di Parma
Parmigiano reggiano • Ruccola • Färsk mozzarella di Bufala
Bred på tomatsås och mozzarella. Grädda i het ugn.
Servera pizzan med parmaskinka, riven parmesan, ruccola och några bitar färsk buffelmozzarella.
2. Napolitana
Tomatsås • Sardeller • Liguriska oliver
Kapris • Vitlök • Oregano
Toppa pizzan med samtliga ingredienser och grädda i het ugn.
3. Gamberetti
Tomatsås • Fior di Latte • Handskalade räkor
Vitlöksolja • Citron • Färsk persilja
Toppa pizzan med tomatsås, droppa över olja och citron.
Grädda i het ugn. Servera med räkor och några kvistar persilja.
4. Nduja
Tomatsås • Fior di Latte • Nduja* • Olivolja • Färsk basilika
Toppa pizzan med tomatsås, mozzarella, Nduja och olivolja.
Grädda i het ugn och servera med basilika.
* Nduja är en bredbar salami med rökig smak från Italien.
Dela med dig av ditt bästa pizzarecept, så har du chansen att vinna en pizzaugn.
Jury: Anders Friberg, Peroni Sweden och Pernilla Kvarmans, Arvid Nordquist.
Vinnare meddelas via mail.
Läs mer om pizzaugnen hos vår
samarbets/tävlingspartner grillkung.se