Peroni Pizza

Baka pizza som proffsen

På prisbelönta 450 Gradi gräddas pizzorna i vedugn på 450 grader i 90 sekunder. Fluffiga kanter och magiska fyllningar ger dig en smakupplevelse utöver det vanliga. Vill du göra pizza hemma rekommenderas en pizzaugn eller pizzasten. Servera gärna med en iskall Peroni.

DEG

Enkelt och snabbjäst recept,
för dig som vill ha pizzan klar på nolltid – 4 portioner.

25 g jäst • 2,5 dl vatten • 400 g vetemjöl
1 msk olivolja • 1 tsk salt

1. Värm pizzaugnen till 400-500 grader. Alternativt, lägg in pizzastenen/plåten i ugnen och sätt den på maxtemperatur.

2. Värm upp vattnet till 42-45 grader.

3. Smula jästen i vattnet och rör tills den löst sig. Tillsätt mjöl och knåda i ca 10 minuter.
Lägg till mer mjöl vid behov tills degen är smidig och inte kladdig.

4. Platta till degen i mitten, häll i oljan och knåda in den. Häll på saltet och knåda in det.

5. Dela degen och rulla till fyra bollar. Låt jäsa under plastfolie, minst 30 minuter.

6. Strö mjöl (gärna majsmjöl) på bänken. Lägg pizzabollen i mjölet och tryck ut degen, undvik att trycka på kanterna.
Snurra och tryck tills du får en lagom stor botten.

7. Bred på topping och grädda 60-90 sekunder i pizzaugn eller 5 minuter på pizzasten/ plåt i vanlig ugn. Osten ska bubbla och kanterna ska vara genomgräddade.

Baka pizza som proffsen

Vit pizza

Under senare år har den vita pizzan tagit världen med storm. Prova en smakrik variation till den klassiska tomatsåsen.

1.Tryffel

Fior di Latte • Grädde • Talleggio • Tryffelsås
Prosciutto di Parma • Parmigiano Reggiano • Färsk persilja

Blanda tryffelsås med några droppar tryffelolja och bred blandningen på pizzan tillsammans med mozzarella.
Grädda i het ugn och toppa med prosciutto, riven parmesan och persilja.

2. Chévre

Fior di Latte • Chèvre • Salamini Piccante
Rostade pinjenötter • Honung • Svartpeppar • Färsk basilika

Grädda pizzan i het ugn med ostarna och salamin. Toppa med pinjenötter, ringlad honung och svartpeppar före servering.

3.Salsiccia con friarelli

Fior di Latte • Salsiccia • Friarielli* • Chiliolja • Citron • Oliver
Vitlöksolja • Parmigiano Reggiano • Ruccola

Grädda pizzan i het ugn med alla ingredienser utom ruccolan.
Toppa med några ruccolablad före servering.

4.Kalix

Crème fraiche • Västerbottensost • Kalix löjrom
Finhackad rödlök • Citron • Färsk dill

Blanda crème fraiche med den rivna osten och bred blandningen på pizzan. Grädda i het ugn.
Toppa med övriga ingredienser före servering.

* Friarielli är en syrlig bladgrönsak som finns i välsorterade delikatessbutiker.

Vit pizza

Röd pizza

En av hemligheterna bakom äkta napolitansk pizza är att använda rätt tomater. Välj San Marzano med frisk och kraftig smak utan nämnvärd syra. Krossa tomaterna, ringla i några droppar olivolja och smaka av med salt och färsk basilika.

1. Parma special

Tomatsås • Fior di Latte • Prosciutto di Parma
Parmigiano reggiano • Ruccola • Färsk mozzarella di Bufala

Bred på tomatsås och mozzarella. Grädda i het ugn.
Servera pizzan med parmaskinka, riven parmesan, ruccola och några bitar färsk buffelmozzarella.

2. Napolitana

Tomatsås • Sardeller • Liguriska oliver
Kapris • Vitlök • Oregano

Toppa pizzan med samtliga ingredienser och grädda i het ugn.

3. Gamberetti

Tomatsås • Fior di Latte • Handskalade räkor
Vitlöksolja • Citron • Färsk persilja

Toppa pizzan med tomatsås, droppa över olja och citron.
Grädda i het ugn. Servera med räkor och några kvistar persilja.

4. Nduja

Tomatsås • Fior di Latte • Nduja* • Olivolja • Färsk basilika

Toppa pizzan med tomatsås, mozzarella, Nduja och olivolja.
Grädda i het ugn och servera med basilika.

* Nduja är en bredbar salami med rökig smak från Italien.

Röd pizza

Tävla och vinn en pizzaugn

Dela med dig av ditt bästa pizzarecept, så har du chansen att vinna en pizzaugn.

Jury: Anders Friberg, Peroni Sweden och Pernilla Kvarmans, Arvid Nordquist.
Vinnare meddelas via mail.

ooni pizzaugn

Läs mer om pizzaugnen hos vår
samarbets/tävlingspartner grillkung.se